Hoarrachkogel

Ideja in pristop

Društvo Hoarrachkogel je bilo ustanovljeno z namenom ohranitve naravne in kulturne dediščine na Hoarrachkoglju in se zavzema za ohranitev in krepitev naše zavesti o pomenu okolja, v katerem skupaj živimo.

bei einem Sonnenspaziergang

Veliko nas je tukaj odraščalo. Takrat je imela meja še nekoliko resnejši pomen, kot ga ima danes, a že takrat, v naših otroških letih, smo na številnih mestih lahko prečkali mejo med Avstrijo in bivšo Jugoslavijo, brez da bi morali preplezati zidove in bodeče žice. Pravzaprav je zelo preprosto stopiti v stik svojimi sosedi, danes še veliko lažje kot včasih. A vseeno nam to preprečijo nevidne ovire, ki jih v vsakdanjem življenju le težko premagamo. Šele v odraslih letih smo pričeli ohranjati stike s svojimi znanci in se usmerili v najrazličnejše smeri. Mednarodni stiki so pri tem seveda samoumevni. Za premagovanje jezikovih ovir si pomagamo z angleščino, saj naše znanje nemščine na eni ter slovenščine na drugi strani pogostokrat ne zadostuje. Za mnoge je povezanost s svojim neposrednim domačim okoljem le šibke narave. Občutek pripadnosti nekemu okolju ne nastane zgolj zato, ker smo tukaj rojeni. Doživetja in srečanja, navade in zgodbe so tisto kar nas povezujejo z domačim okoljem. Avstrijska Južna Štajerska ter naša slovenska Štajerska sta tako iz kulturnega kakor tudi iz geografskega in kulinaričnega vidika ena regija, ki ju združuje veliko skupnih značilnosti. Toda dolgoletna meja med obema deloma je preprečevala stike med ljudmi. Tu in tam je prišlo do kakšnega srečanja, npr. prav tukaj na Hoarrachkoglju, na stičišču obeh držav. Toda ti stiki bi lahko bili veliko intenzivnejši in pogostejši, predvsem pa bi v teh stikih morali najti več skupnega.

Prav iz tega razloga vam želimo podariti dan, da lahko najdete to skupno in da se lahko vzpostavijo vezi med ljudmi na obeh straneh Hoarrachkoglja. S srečanji, skupnimi kulturnimi doživetji in uživanju v naravi želimo izbrisati meje in narisati skupnost.  Zato vas vabimo, da kot vstopnino k prireditvi prinesete vašo zgodbo o Hoarrachkoglju: kako ste doživljali to naravno mejo, kako ste se preko njegovih strmih in nežno zaobljenih pobočjih legalno ali pa celo ilegalno podajali preko meje. Ob glasbeni spremljavi z obeh strani meje ter bogato ponudbo poučnih aktivnosti bo mlado in staro lahko izkoristilo priložnost za premagovanje tako osebnih, kot tudi kulturnih in naravnih mej. Številna poznanstva, ki so nastala v šolskih letih, se kasneje zanemarijo, jezikovna prepreka ne postaja nič manjša in vzpetina med ljudmi ostaja. S tem projektom želimo iz meje narediti stičišče oz. srečališče, pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na ohranitev naravnega okolja v gozdu, ki nam bo služil kot prizorišče srečanja. Pridobljene stike pa bomo lahko ohranjali s pomočjo socialnih omrežij.

Leave reply

Back to Top